student-zelfstandige: hoe straf is jouw ondernemersbloed?

student-zelfstandige

Het aantal studenten die werken als zelfstandige boomt. Wat is dat met dat ondernemersbloed? En als student-zelfstandige door het leven gaan, hoe pak je dat aan?


de wereld aan je voeten

Je eigen IT-bedrijfje uit de grond stampen, een baristabar openen of de wereld veroveren met je grafische ontwerpen? Je hoeft er niet mee te wachten tot je bent afgestudeerd.

Bijna 1 op de 5 studenten heeft ooit als zelfstandige gewerkt. Het aantal is de laatste jaren sterk gestegen. In 2018 waren 6788 studenten als zelfstandige aan de slag, zegt een studie van Randstad. Dat is de helft meer dan het jaar voordien. En 22% ziet het wel zitten om na het afstuderen als zelfstandige aan de slag te gaan.

het magische masterplan

Eerst ervaring opdoen voor je je op de markt gooit als zelfstandige? Voor sommige ondernemers kan het duidelijk niet snel genoeg beginnen. Er zijn dan ook succesvolle voorbeelden. Gerenommeerde bedrijven zoals Apple, Microsoft en Facebook werden allemaal opgericht door jonge ondernemers.

sterkte van een jonge ondernemer

Als student-zelfstandige heb je heel wat troeven. Je bent vrij en flexibel. Dat voelen klanten. Je frisse ideeën en enthousiasme onderscheiden je van concurrenten die al langer in het vak zitten. En zonder een groot fortuin te investeren, kun je uitzoeken of ondernemen iets voor jou is.

 

hoe word je student-zelfstandige?

Om student-zelfstandige te worden moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je bent tussen de 18 en 25.
  • Je volgt regelmatig lessen in een Belgische of buitenlandse onderwijsinstelling om een diploma (maar ook attest, getuigschrift of certificaat) te behalen dat erkend is door een bevoegde overheid.
  • Je bent ingeschreven voor minstens 27 studiepunten of 17 lesuren per week.
  • Je hebt een (toekomstige) zelfstandige beroepsactiviteit.


hands-on!

Speel je met het idee om een zelfstandige activiteit uit te oefenen? Of twijfel je nog, maar heb je toch zin om de handen uit de mouwen te steken? Of ga je voor een studentenjob in het verlengde van je studies?