afgestudeerd
afgestudeerd

Oef. Dat diploma heb je ein-de-lijk op zak. Tijd om vacatures af te schuimen en hopelijk snel een job binnen te rijven. Ho, ho, ho. Wacht even. Want dacht je wel grondig na over wat je écht wilt?

Veel kans dat je je studies zoveel jaren geleden begon met grote dromen: pleiten voor de rechtbank! Neurochirurg worden! Maar misschien zijn die dromen intussen lichtjes bijgesteld – of helemaal veranderd.

Wie weet ontdekte je tijdens je studies een passie voor sociaal recht en hoef je niet meer per se te staan blinken in toga. Of bleken je people skills net iets beter ontwikkeld dan je fijne motoriek en word je liever huisarts. Of misschien heb je meer ambities om CEO te worden van je eigen lunchzaak dan van een groot bedrijf.

Stel jezelf daarom eerst de allerbelangrijkste vraag: wat maakt mij gelukkig? Ga op zoek naar wat jou inspireert en motiveert. Neem mee in overweging welke professionele rollen daaraan invulling geven – en welke niet. Doe je dat, dan heb je veel meer kans op een lange, bevredigende carrière.

bepaal je professionele doelen

De volgende stap? Definieer je professionele doelen. Overschouw het carrièrelandschap. Denk na over wat je wilt bereiken en hoe je dat het best verwezenlijkt. Dat ene flitsende bedrijf waar ook al je studiegenoten aan de bak willen raken? Niet per se ook jouw beste keuze.

Weet je het niet meteen? Probeer dan eerst een paar dingen uit. Heel wat bedrijven bieden tegenwoordig traineeships aan. Die programma’s bieden pas afgestudeerden de mogelijkheid om al eens te proeven van verschillende bedrijven, culturen en manieren van werken. Zo ontdek je snel wat jou ligt en wat niet.

identificeer je sterktes en zwaktes

Op de schoolbanken leer je heel wat nuttige vaardigheden, maar je ontdekt er ook je eigen sterktes en zwaktes. Gebruik die kennis in je voordeel door een job uit te kiezen waarvoor je je kwaliteiten inzet. Of net eentje waarin je de ruimte krijgt om je verder bij te scholen en te ontwikkelen.
Ben je van nature assertief? Dan is een salesfunctie misschien wel iets voor jou. Eerder chaotisch aangelegd? Dan is het een optie om een job te zoeken die je toelaat om je organisatorische talenten aan te scherpen.

wees eerlijk tegen jezelf

Het állerbelangrijkste? Wees eerlijk tegen jezelf. Jezelf dag na dag met tegenzin naar je werk slepen hou je misschien een tijdje vol, maar niet lang. Offer je je persoonlijke behoeften op voor een job? Dan loop je een hoger risico op een burn-out of een angstig gevoel. Koste wat het kost te vermijden, dus. Als uitsmijter geven we je nog wat extra tips mee om jouw professionele doelen te bepalen.

1. blijf realistisch

Wil jij de volgende Mark Zuckerberg worden? Waarom niet. Mark studeerde zelfs nog toen hij Facebook bedacht. Maar tussen dat idee en zijn huidige sociale media-imperium zitten heel wat jaren. En heel wat bloed, zweet en tranen. Hoe hoger je reikt, hoe harder je ervoor moet werken. Wees dus bereid om te investeren. En hou rekening met tegenslagen en mislukkingen.

2. vraag raad

Maak niet de fout te denken dat je alles al weet. Wie bewonder je? Of dat nu een van je proffen is, een goede vriend of gewoon je moeder, wat extra input van iemand op wiens oordeel je vertrouwt, is altijd een goed idee.

 

3. denk op lange én korte termijn 

Eén groot doel voor ogen houden is een prima motivator. Maar denk ook op korte termijn. Werk een realistisch stappenplan uit om uiteindelijk die ultieme droom te bereiken. Wil je CEO worden? Dan zul je eerst het geijkte pad moeten volgen. Bijvoorbeeld beginnend op de marketingafdeling, waar je opklimt van assistent naar manager naar afdelingsdirecteur … vóór je uiteindelijk die kaderfunctie krijgt.
Toegegeven, al die zelfreflectie is zeker geen eenvoudige oefening. Maar het werpt op langere termijn wél zijn vruchten af. Veel succes!

Duidelijk welke richting je uit wil?