job vinden na je studies
job vinden na je studies

We weten het. Je hebt jaren gestudeerd, de inkt van je allerlaatste examens is netjes opgedroogd en de rector zette zijn handtekening op je diploma. De buit is binnen, je wilt gewoon twee maanden relaxen in een hangmat. Helaas: eerst een job vinden. Ons advies? Maak die zoektocht leuk voor jezelf. Zie het als een game met een aantal challenges die je moet overwinnen. Je reward? Een contract. Het goede nieuws: met een smartphone bij de hand gaat dat perfect vanuit die hangmat. Grotendeels toch.

challenge #1: je verdwaalt in het aanbod

De eerste stap is gezet. Facebook en Instagram heb je netjes gesloten. Je koffie staat klaar. Een leeg Google-venster wenkt je uitnodigend. Eén klik en honderden jobs zullen zich voor je ontvouwen. Je tikt in: ‘ingenieur, jobs’. Het resultaat: een veel te breed aanbod van vacatures, waarvan misschien 10 procent relevant is. Scrollen maar? Voor je het weet ben je uren kwijt. Pak het slimmer aan: leer hoe je je zoekopdrachten filtert en verfijnt of zoek geavanceerd.

Verlies ook geen tijd door elke afzonderlijke vacaturewebsite af te schuimen: met behulp van een ingestelde zoekopdracht, krijg je automatisch jobs in jouw mailbox.

*Gouden ticket: baken duidelijk af welke richting je uit wilt. Wat voor werk wil je graag doen? Wat absoluut niet? Formuleer dat voor jezelf en laat alles wat buiten je vereisten valt links liggen. Zo scheid je gemakkelijk het kaf van het koren.

 

challenge #2: je wilt bij een specifiek bedrijf werken

 Zoeken naar willekeurige vacatures? Je zou wel gek wezen. Jij weet al jaaaaaren waar je wilt werken. Bij Apple, natuurlijk. Of – als het écht moet – bij Google. Raden we je dat af? Uiteraard niet. Hoge doelen zijn prima motivators . Maar hoe krijg je daar een voet tussen de deur? Begin bij de website: interessante bedrijven hebben meestal interessante carrièreportalen. Daar vind je alvast informatie over welke jobs en eventuele stages of traineeships ze aanbieden. We raden je aan om de website van jouw gedroomde werkgever grondig onder de loep te nemen. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de bedrijfscultuur, sfeer en manier van werken.

Daarnaast zijn jobbeurzen een prima idee. Al moet je daarvoor, het spijt ons, je hangmat wél verlaten. Je school organiseert er vast wel een of meerdere. Maar ook overheidsinstanties en bedrijven gaan geregeld op zoek naar jong talent. Houd dus je ogen open, want je krijgt er de kans om te netwerken met bedrijven die misschien wel bovenaan je verlanglijstje staan. En wie weet kom je iemand tegen die er al werkt en bereid is een goed woordje voor je te doen.*gouden ticket: benut je netwerk. Het lijkt misschien oneerlijk, maar het is nu eenmaal de realiteit dat je vaak een streepje voor hebt wanneer je ergens iemand kent. Onderhoud dus je netwerk. Want het levert misschien wel een tip uit de duizend op, over een job die vrijkomt nog vóór de vacature online staat.

 

challenge #3: je hebt het gevoel er alleen voor te staan

Al wekenlang ben je bezig met solliciteren, maar zonder resultaat. De moed zakt je stilaan in de schoenen. Begin niet te wanhopen, je hoeft heus niet alles alleen te doen. Doe een beroep op een consultant die gespecialiseerd is in vacatures in jouw interesseveld. Dat levert je wellicht tips op voor jobs die beter passen bij je opleiding, skills en carrièredoelen. Bovendien hebben consultants tonnen ervaring met het koppelen van de juiste persoon aan de juiste job. Reken dus op hun expertise voor onderbouwd advies over welke jobs bij je passen.

Recruiters onderhouden trouwens graag goede relaties met interessante kandidaten. Pluk er de vruchten van en beschouw hen als bron van wijsheid waarvan je een carrière lang drinkt.*gouden ticket: consultants werken voor een bedrijf, niet voor jou. Hou daar rekening mee en leg je boontjes niet op één plek te week.

Een allerlaatste advies dat we je nog willen meegeven: tot je een contract krijgt aangeboden, moet het zoeken naar werk je fulltimejob zijn. Leg dus de nodige zelfdiscipline aan de dag en kweek een routine die je goed volhoudt. En ja, daarin mag je hangmat een vooraanstaande rol spelen. Zolang je je smartphone of tablet maar bij de hand houdt!

Ontvang de nieuwste vacatures op maat via e-mail.