COVID-video-interview
COVID-video-interview

Alsof je handen nog niet klam genoeg werden bij een gewone sollicitatie, moet je nu in tijden van corona online solliciteren via een video-interview. Help! Geen stress: steel de trucs van deze vijf acteurs en scoor die job!

bereid je voor, zoals Daniel Day-Lewis

Drie Oscars win je niet zomaar. Daniel Day-Lewis staat bekend om zijn toewijding. Zo bouwde hij een kano voor Last of the Mohicans, spendeerde hij de opnames van My Left Foot in een rolstoel en leerde hij Tsjechisch voor The Unbearable Lightness of Being.

Dan is het voor jou toch een kleintje om ervoor te zorgen dat je cv en eventueel je portfolio klaarliggen én dat je er wat zinnigs over te vertellen hebt?

Zorg er ook voor dat je andere relevante documenten bij de hand hebt of dat ze openstaan op je computer. Als de recruiter je dan vraagt om iets te delen, hoef je niet uit beeld te verdwijnen om in je archieven te spitten.

tip: hou een spiekbriefje bij de hand waarop je je belangrijkste verwezenlijkingen noteert als geheugensteuntje.

flirt met de camera, zoals Marilyn Monroe

Denk je aan Marilyn Monroe? Dan denk je aan de ultieme cameraverleidster. Kamerbrede glimlach, speels flirtend met de camera in films als The Seven Year Itch. Je zou nooit raden dat ze in het echte leven verlegen en onzeker was.

Wil jij even onverschrokken overkomen voor de camera? Oefening baart kunst: test op voorhand het systeem al eens uit, zodat je niet zenuwachtig wordt door gedoe met inloggen. Film jezelf terwijl je mogelijke vragen beantwoordt en analyseer je lichaamstaal.tip: zoek  uit welk camerastandpunt het beste werkt. Een rechtstreekse blik op je neusgaten is geen goede look.

bewaar je focus, zoals Leonardo DiCaprio

Toen hij aan het filmen was voor Django Unchained, haalde Leonardo DiCaprio tijdens een verhitte scene zijn hand open aan een glasscherf. Leonardo vertrok geen spier en bleef acteren alsof er niets aan de hand was. Het leverde hem achteraf een staande ovatie op van zijn collega’s.

Wil jij een goeie beurt maken tijdens je interview? Bewaar dan altijd je focus bij het beantwoorden van de vragen. Een warrig of verstrooid betoog komt niet goed over.tip: sluit alle chatvensters, zet alle meldingen af en laat zeker Google en je mailbox ongemoeid. Heb je huisgenoten? Waarschuw hen dan dat ze je niet mogen storen, zodat ze niet onverwacht binnenvallen.

blijf cool, zoals James Dean

Ooit al een film met James Dean gezien waarin hij níét de King of Cool is? Exact. Zijn geheim? Een losse, ontspannen lichaamshouding en een onverschrokken blik. Doe hem na: de juiste lichaamshouding helpt je om je zenuwen te kalmeren.

Stel jezelf open en toegankelijk op en zorg ervoor dat je zelfvertrouwen van het scherm spat.

Ook oogcontact houden met je interviewer is belangrijk – en behoorlijk tricky bij een video-interview. Want je hebt de neiging om naar je gesprekspartner op je scherm te kijken. Richt voor een naturel effect je blik naar de camera wanneer je zelf praat.

tip: de kleren maken de man. Dat gold ook voor James Dean. Toch kopieer je zijn signature leren jekker en T-shirt beter niet. Kies voor een professionele look waarin je je comfortabel voelt én die persoonlijkheid uitstraalt.

weet wat je wilt, zoals Meryl Streep

Drama’s en biopics. Een vrouw die sterft aan kanker in One True Thing of voormalig Brits premier Margaret Thatcher in The Iron Lady. Dé twee typische filmrollen waarin je Meryl Streep ziet uitblinken. Een platte komedie? Niet aan haar besteed.

Ook jij denkt beter even na of je persoonlijkheid wel matcht met de bedrijfscultuur van je potentiële werkgever, vóór je ‘ja’ zegt tegen de job. Bij een video-interview is dat iets moeilijker, omdat je de sfeer ter plaatse niet kunt opsnuiven. Ga dus voor een iets directere aanpak.

tip: stel gerichte vragen tijdens je interview. Vraag je dus vooraf af wat je belangrijk vindt in je carrière. Is dat zelfontwikkeling? Informeer dan naar trainingen en doorgroeimogelijkheden. Is het de sfeer op de werkvloer? Pols dan naar hoe je toekomstige manager zijn team gemotiveerd houdt.

 

Pas deze vijf tips toe en je zal merken dat die zenuwen nergens voor nodig waren. Bij een video-interview loop je bovendien niet het risico vast te zitten in de file, of te verdwalen in een buurt die je niet kent. En je zit gewoon in je eigen, vertrouwde omgeving. Alleen maar voordelen dus. Veel succes!