studentenjob-regelen
studentenjob-regelen

Je allereerste werkervaring? Die doe je meestal op als student. In België waren vorig jaar meer dan een half miljoen jongeren aan de slag als jobstudent. Alleen liet bijna een op de vijf zijn job regelen door mama of papa, zo blijkt uit onderzoek dat Randstad dit jaar liet uitvoeren bij 1000 studenten. Slim gezien? Of net niet?

Wanneer we het hebben over een studentenjob ‘regelen’, dan bedoelen we ook echt van a tot z – van het zoeken, over het solliciteren, tot de administratie. Randstad liet zich voor het onderzoek inspireren door een studie van de Michigan University over betutteling door ouders.

Uit dat Amerikaanse onderzoek kwamen trouwens een aantal opvallende cijfers naar boven. Zo kreeg 40 procent van de werkgevers al te maken met ouders die namens hun kinderen informatie probeerden in te winnen over het bedrijf, 31 procent ontving al cv’s van ouders namens hun kinderen en 26 procent had al contact met ouders die hen probeerden te overtuigen om hun zoon of dochter aan te werven.

praten met de manager? Euh … eerst even naar huis bellen!

Ouders helpen ook vaak bij werkgerelateerde taken zodat deadlines worden gehaald, of kijken het werk van zoon- of dochterlief na om het te verbeteren. En worden jobstudenten op het matje geroepen? Dan gebeurt het dat ze weigeren om met de manager te praten voor ze met hun ouders hebben gesproken.

Slimme aanpak, je ouders voor alles inschakelen? Wij vinden van niet.

1. Het is slecht voor je zelfrespect. Een job binnenhalen omdat je mama je cv pimpte? Tja, leuk meegenomen misschien, maar niet jouw verdienste. Als je het zelf doet, haal je er tien keer meer voldoening uit. En weet je echt niet waar je moet beginnen? Lees er gewoon onze tips even op na en je tovert zo een professioneel cv uit je mouw.

2. Je leert er niets uit. Een studentenjob is de ideale gelegenheid om te tonen wat jij als werknemer in huis hebt. Tijdens een sollicitatiegesprek leer je jezelf verkopen en kweek je onderhandelingstactieken. Skills die je later in het ‘echte’ leven zeker nog van pas komen. Zodat je je papa niet naar je baas moet laten bellen als je loonsopslag wilt in je eerste echte job.

3. Je komt onvolwassen over. Een werkgever wil iemand in dienst op wie hij kan rekenen, die zelfstandig is en die van aanpakken weet. Kom je op je sollicitatiegesprek aanwandelen met mama en papa aan weerszijden? Juist ja: dan zend je net het tegenovergestelde signaal uit.

4. Je kweekt geen doorzettingsvermogen. Een job doe je om geld te verdienen voor leuke dingen, toch? Ja, maar dat geld krijg je niet in je schoot geworpen. Je moet er ook iets voor terugdoen. Krijg je onder je voeten van je baas omdat je je pauze te lang hebt gerekt? Bel dan niet naar mama of papa, maar own it en werk die dag wat langer door. Zo toon je dat je leert uit je fouten en dat je je wilt inzetten.

5. Je verkleint je kansen op een echt contract. Doe je een studierelevante job en toon je aan je werkgever wat je waard bent? En sprankel je net dat tikkeltje meer dan je collega’s? Veel kans dat je een vast contract krijgt aangeboden wanneer je uiteindelijk je diploma hebt. Of een uitstekende referentie waarmee je pronkt op je cv. Liet je alles over aan mama en papa en stonden ze om de haverklap bij je baas om te zeuren over je zware workload? Dan is de kans groot dat je niet bepaald een goede indruk achterliet. En schrijf je die aanbeveling op je buik.

Hou de eer dus aan jezelf, begin fris uitgeslapen aan dat cv en oefen je innemendste glimlach voor de spiegel. Voor je het weet heb je die job binnen, zónder hulp van je ouders. Benieuwd waar je overal aan de slag kunt? Neem een kijkje tussen ons aanbod!