afgestudeerd-schoolbanken
afgestudeerd-schoolbanken

Gedaan met blokken en bachelorproeven. Wow, nu begint het echte leven. En daar hoort doorgaans een job bij. Hoe maak je de sprong van schoolbank naar werkvloer? Speciaal voor jou: een waterdicht stappenplan. 

snel werk vinden of niet?

Het is nooit fijn om de arbeidsmarkt te moeten betreden in crisistijden en zeker al niet als schoolverlater. Daarom maak je best wel een goede kans om snel werk te vinden. Vooral met een diploma hoger onderwijs, zo blijkt uit het recentste schoolverlatersrapport van de VDAB. 

schrijf je in bij de VDAB

Afgestudeerd en klaar voor een échte job? Schrijf je dan in als werkzoekende bij de Vlaamse arbeidsdienst VDAB. In Brussel is dat Actiris. Inschrijven is nu eenmaal een plicht. En ook noodzakelijk om de beroepsinschakelingstijd – je wachttijd – op te starten. Komt iedereen daarvoor in aanmerking? Neen, alleen wie jonger is dan 25. 

één jaar om werk te vinden?

Studeer je deze periode af of ben je net afgestudeerd? Schrijf je dan in voor 10 augustus. Je beroepsinschakelingstijd loopt dan vanaf 1 augustus. Schrijf je je later in, dan loopt je inschakelingstijd vanaf de dag waarop je je inschrijft. De inschakelingstijd duurt één jaar. Een jaar om rustig wat in je hangmat te chillen? Niet echt, want de VDAB gaat na of je tijdens deze periode voldoende initiatief neemt om werk te zoeken. 

nog aan de slag als jobstudent?

Nog vakantiewerk gepland? Dat is geen probleem. Als pas afgestudeerde mag je nog tot uiterlijk 30 september werken in het fiscaal voordelige statuut van jobstudent. Al heeft dat niks te maken met je inschrijving als werkzoekende. Aan die opdracht ontsnap je niet.

staycation in egen land

Lekker door de Vlaamse velden trekken? Of een heuse fietstocht maken? Verruim gerust je horizon en ga er toch nog even tussenuit. Dubbel en dik verdiend! Maar schrijf je dan wel uit als werkzoekende (enkel vanaf augustus) bij de start van je vakantie. En schrijf je nadien gewoon weer in. Tijdelijk uitschrijven heeft mogelijk wel gevolgen voor je kindergeld – check dat bij je kinderbijslagfonds. De medewerkers leggen je bovendien haarfijn uit hoelang je recht hebt op kinderbijslag. Altijd handig om te weten.

meteen werk na je studies

Begin je meteen na je studies te werken? Dan is inschrijven niet nodig, tenzij het een deeltijdse job is. Dan schrijf je je wel in bij de VDAB als deeltijds werkzoekende. En wat als je een contract tekende bij een bedrijf, maar pas later start? Ook dan schrijf je je in om je beroepsinschakelingstijd te laten starten. Laat maar komen, die job!

ga ervoor!

Ben jij meer dan ooit klaar voor de arbeidsmarkt? En op zoek naar een baan en bedrijf die bij je passen? Maak dat prachtige cv, geloof in je talenten en overtuig die werkgevers met al je charme. You go!

 

Nog geen zicht op een job?