globe_wdjm
globe_wdjm

Interesse of zekerheid: wat bepaalt jouw studiekeuze?Je studiekeuze maken: begin er maar eens aan met zo’n groot aanbod. Je wordt geplaagd door FOMO (Fear of Missing Out) én FOBO (Fear of Better Options). En de familieleden met ongevraagd advies krijg je er gratis bij.

De million dollar question bij zo’n keuze? Of je een richting kiest die je interesseert of een waarmee je later zeker werk vindt. Moet je kiezen wat je het liefste doet, of gebruik je je verstand? Kortom: hart of hoofd?

Om jou te helpen, lijsten we hieronder argumenten op. Voor je hart én je hoofd.

#1. kies met je hoofd, want

… het belangrijkste is dát je later werk hebt.

Adviesbureau Deloitte berekende dat ongeveer 300.000 Nederlandse en 100.000 Vlaamse studenten een studierichting volgen voor een job die in de toekomst verdwijnt.

Jij fronst. Waarom?

Door robots. Of toch, door de digitalisering van de arbeidsmarkt. Meer en meer beroepen automatiseren omdat robots slimmer en handiger worden. Dus niet gewoon een schattige robotstofzuiger in je living, maar één die je bestelling opneemt in het frietkot.

Het gevolg? Er ontstaan nieuwe jobs, maar er verdwijnen er ook heel wat. Daarom kies jij met je hoofd, en studeer je voor een job die er over vijf jaar wél nog is.

#2. kies met je hart, want …

… met motivatie en interesse kom je er wel.

Vind je iets mateloos boeiend? Ga er dan voor, ook al is er nauwelijks werk. Want ben je gedreven en gemotiveerd, dan leiden alle wegen naar je droomjob.

Digitalisering? Jij bent flexibel, leert de nodige skills en maakt jezelf future proof. Nemen ze alleen de allerbesten aan? Geen probleem. Jij wórdt de allerbeste. Punt aan de lijn.

#3. kies met je hoofd, want …

… je hebt geen flauw idee.

Hier en daar heb je interesses, maar om daar nu een concrete studierichting op te plakken? Of te spreken van motivatie, drive, passie? Nah.

Daarom: kies met je hoofd. En kijk wat de arbeidsmarkt zegt. Kies je een brede studierichting? Dan heb je later altijd opties, wanneer je beter weet wat jou boeit – of niet boeit. Met pakweg een diploma Rechten in je rugzak kun je nog altijd gaan verkopen of een administratieve functie kiezen. Andersom wordt dat moeilijker.

#4. kies met je hart, want …

… een diploma is niet zo belangrijk als het lijkt.

Mensen die het gemaakt hebben zonder diploma? Keuze zat: Bill Gates (Microsoft), Steve Jobs(Apple), Mark Zuckerberg (Facebook), …

Je hebt dus niet altijd een diploma nodig om het te maken. Bovendien volgen veel mensen een studie om daarna iets totaal anders te doen. Of switchen ze van carrière als hun baan hen niet meer ligt. Dus kies met je hart, en vul de komende vijf jaar in met iets dat jou interesseert.

de keuze is aan jou

In het ideale geval? Dan ben je gedreven door een studie en daaropvolgende job waar vraag naar is. Die ook nog eens niet verdwijnt wanneer de arbeidsmarkt digitaliseert.

Maar val je daarbuiten? Dan ligt de vraag bij jou: volg jij je hoofd, of je hart?

 

Op zoek naar werkervaring die je helpt bij je studiekeuze?