centenstudenten
centenstudenten

Ben jij deze zomer ook aan het werk? Even wat geld verdienen, tussen alle plezier door? Je bent niet alleen. Heel wat jongeren doen vakantiewerk (zo'n 7 op 10). Meer dan de helft heeft zelfs een studentenjob tijdens het jaar. En dat brengt natuurlijk geld in het laatje. Gemiddeld zo'n 2030 euro per student per jaar. Een aardige som. Wij wilden wel eens weten waaraan jij en je vrienden dat geld spenderen…

 

waaraan spenderen jongeren hun geld?

Eind april deden we een grote enquête bij 1000 studenten. We vroegen hen of ze werkten en ook waaraan ze hun loon uitgaven. Ontspanning, zo blijkt. 77% van de studenten gebruikt het geld van zijn studentenjob om uit te gaan of een filmpje mee te pikken. En 7 op 10 studenten gaat ermee op reis.

Maar ook sparen scoort goed. Dat Belgen fervente spaarders zijn, wordt ook in onze studentenstudie bevestigt: maar liefst 72% van de jongeren zet een deel van hun loon opzij.

De andere toppers waaraan studenten hun centen besteden, zijn ook geen verrassing: kledij (68%), smartphone (60%) en computer/internet (52%). Herken je jezelf daarin?

 

hoeveel budget besteden jongeren aan reizen, sparen, …?

Alright, de prioriteiten zijn duidelijk, maar hoe vertalen die zich in hard cash?

Als we het in euro's bekijken, dat neemt reizen de grootste hap uit het studentenbudget. Jongeren spenderen volgens onze enquête zo'n 264 euro/jaar aan reizen. Groot gelijk. Grenzen verleggen, de wereld ontdekken, nieuwe ervaringen opdoen… da's eigenlijk een super investering in jezelf!

Reizen wordt op voet gevolgd door sparen. Het verschil is echt miniem. Van het geld dat ze verdienen met hun studentenjob, zetten jongeren gemiddeld 261 euro opzij.

Trouwens, wist je dat het uitgavenpatroon van mannelijke en vrouwelijke studenten eigenlijk vrij gelijklopend is? Vrouwen geven alleen iets meer uit aan kleding, terwijl mannen wat meer besteden aan computers en internet. Een verrassing? … Euh, nee, niet echt.

 

studenten betalen mee aan hun studies

Ook de moeite waard om even in de spotlights te zetten: bijna één student op vier (23%) gaat werken om een deel van zijn studies (mee) te betalen. Gemiddeld wordt daar 158 euro aan meebetaald. Het is dus niet alleen maar "work hard, play hard" maar ook "work hard, study hard".

Alle resultaten van onze studentenenquête.

Ben jij nog op zoek naar een vakantiejob voor deze zomer of een studentenjob voor komend schooljaar?