Thijs
Thijs

Bij Randstad zijn we er ons van bewust dat solliciteren geen makkie is. En dat elk detail telt, van de komma in je cv tot je frisse adem bij het kennismakingsgesprek!

diploma op zak en nu?

Voor je het arbeidsleven instapt, kun je maar beter even stilstaan bij waar je heen wilt. Met je eerste baan stuur je je carrière immers meteen een richting uit. En dan kun je maar beter goed zitten.

bepaal je professionele doelstellingen

  • definieer je domeinen: Wie ben ik? Wat kan ik? Welke zijn mijn sterke en minder sterke kanten?
  • benoem de functies die je interesseren: Wat zou ik graag gaan doen? En in hoeverre sluit dat bij mijn mogelijkheden aan? Wat drijft me?
  • stel je vragen bij je toekomst: Welke zijn mijn langetermijnplannen? Welke richting wil ik mijn carrière uitsturen? 

verfijn je kennis van de markt

  • verdiep je in de diverse sectoren. Praat met mensen uit de sector en surf naar de website van bedrijven die je interesseren.
  • sta open voor eventuele nieuwe activiteiten en tendensen. 
     

ik weet wat ik wil maar waar vind ik zo’n job?

Bedrijven maken gebruik van de meest diverse kanalen om mensen te rekruteren. Wij brengen de belangrijkste voor je samen.
 

  • internet
    Op het internet vind je een pak gespecialiseerde jobboards (bv. Vacature, Stepstone, Monster, VDAB, LinkedIn …). Die bundelen de vacatures van de meest diverse bedrijven en geven er de nodige toelichting bij.
    Ze laten je vaak toe je volledige sollicitatieprocedure on line af te handelen. Snel en efficiënt. Behalve on line solliciteren kun je er in principe ook je (gepersonaliseerde) cv achterlaten, zodat werkgevers makkelijk met je in contact kunnen komen. Laat zeker ook je voorkeuren na, dan word je per mail op de hoogte gehouden van eventuele nieuwe vacatures. De meeste bedrijven beschikken ondertussen bovendien over een corporate website. Neem ook eens een kijkje op www.randstad.be onder de rubriek ‘werken bij Randstad’. Maak daar een profiel aan om nog makkelijker op vacatures te reageren. 
     
  • advertenties
    Jobadvertenties zijn er in alle vormen en maten, en op de meest diverse plekken. En dan denken we in de eerste plaats natuurlijk aan gespecialiseerde jobkranten en -katernen, zoals job@, Vacature en Références. Ook in huis-aan-huisbladen, (gespecialiseerde) magazines en andere lokale bladen zit vaak wat moois.
     
  • scholen en universiteiten
    De meeste scholen en universiteiten bieden hun studenten persoonlijke ondersteuning bij hun zoektocht naar een geschikte job. Bij dergelijke jobdiensten kun je ook terecht voor concrete werkaanbiedingen.
     
  • jobbeurzen 
    Jobbeurzen zijn een uitgelezen kans voor de meest diverse bedrijven om zich aan je voor te stellen. Mis ze dus zeker niet. Interessant zijn ook eventuele workshops, georganiseerd door (meestal grote) bedrijven.
     
  • relaties 
    Laat steeds aan zoveel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent naar werk. Rekruteren gebeurt immers maar al te vaak ‘via via’. Zowat de helft van de vacatures wordt nooit bekendgemaakt!
     
  • spontane sollicitaties 
    Maak op basis van je professionele doelstellingen en je kennis van de markt een lijst op van bedrijven waarvoor je graag zou werken en schrijf ze systematisch aan. Je gegevens komen dan in principe in een wervingsreserve terecht en dat opent natuurlijk perspectieven voor de toekomst. Het internet is hiertoe een waardevolle bron van informatie.
     
  • overheid 
    Ook de overheid is een belangrijke werkgever. In ons land werkt liefst een vijfde van de beroepsbevolking voor een openbare dienst. Zij werven via Selor, het selectiebureau van de federale overheid. Als werkzoekende ben je verplicht je in te schrijven bij Actiris of VDAB. De Vlaamse Overheid (Gewest en Gemeenschap) en heel wat Vlaamse steden zijn aangesloten bij Jobpunt Vlaanderen. Of surf naar de website van je gemeente om hun vacatures te bekijken. (www.naam gemeente.be)
     
  • consultants en rekruteringsbureaus
    Vele bedrijven geven hun rekrutering in handen van een gespecialiseerd bureau, zoals bv. Randstad Professionals, vooral als het op hoge profielen aankomt. Het kan natuurlijk geen kwaad deze bureaus van je te laten horen, nog voor ze naar je op zoek gaan.
     
  • en Randstad…
    Als absolute nummer 1 op de Belgische uitzendmarkt kunnen ook wij je natuurlijk een breed aanbod van vacatures voorleggen. Wist je overigens dat uitzendarbeid dé springplank is naar een vaste job? Liefst 60% van onze uitzendkrachten vindt binnen het jaar een vaste job.