studenten1
studenten1

Als middelbare scholier al een studentenjob te pakken krijgen die goed staat op je cv? Het lijkt misschien hoog gegrepen, maar Brecht en Charbel – allebei achttien –speelden het klaar. Sinds drie jaar werken ze via Randstad als student. Zopas begonnen ze op de hogeschool aan de opleidingen Productontwikkeling (Brecht) en Energietechnologie (Charbel). Dankzij hun werkijver bouwden ze intussen een pak relevante ervaring op.

Toen Brecht en Charbel op vijftienjarige leeftijd het Randstad-kantoor in Dendermonde binnenstapten, hadden ze maar één doel: een mooi centje bijverdienen. Ze kwamen terecht bij consultant Elke. Of zij een studentenjob voor hen kon vinden? Ja, natuurlijk!

Toch zijn centen maar één voordeel van een studentenjob. Heel veel jonge scholieren zijn zich daarvan niet bewust wanneer ze werk zoeken. Daarom voert Elke met hen steevast een gesprek.

quote icon

“Ik geef aan jonge studenten zonder ervaring altijd mee dat ze met een open houding aan een job moeten beginnen. Ervaren mensen kennen de regels door en door. Maar bij je eerste contact met werk, is het niet evident om alles volgens het boekje te doen. Daarom proberen we om iedere nieuwkomer meteen een goed werkmentaliteit mee te geven. Daarvan pluk je heel snel de vruchten. Iedere student die binnenkomt, krijgt van ons diezelfde boodschap.”

goede referenties sprokkelen

quote icon

“Ik heb dankzij Elke pas beseft hoe belangrijk een studentenjob kan zijn”, beaamt Brecht.

“Op school krijg je dat niet mee. En je denkt algauw: ach, ik kom hier maar één of twee weken. Zelfs al doe ik niet mijn uiterste best, ik word toch betaald. Elke deed me inzien dat dat de verkeerde attitude is. Lever je slecht werk af? Veel kans dat je je eigen ruiten ingooit voor een volgende job. Want bazen vragen natuurlijk referenties op.”

Dankzij de goede raad van Elke, benadert Brecht elke studentenjob nu als een kans om vooruit te geraken. “Ik vind het belangrijk om overal goed mijn best te doen, zodat ze me nog eens terugbellen als er een nieuwe job is.”

“Die referenties zijn superbelangrijk”, benadrukt Elke. “Zeker als je aan de slag wilt op zo’n jonge leeftijd. Werkgevers vragen vaak oudere studenten, omdat ze iemand willen die zo matuur mogelijk is. Brechts eerste opdracht was voor machineonderhoud. Echt vuil werk. Maar hij heeft dat zo goed gedaan, dat hij vertrokken is met uitstekende referenties. Daardoor kon ik jobs voor hem zoeken die meer in het verlengde van zijn opleiding lagen. Want hij heeft de attitude én de kennis. En zo bouwt hij ervaring op.”

tips als wapen tegen teleurstellingen

Ook Charbel heeft ondervonden dat de tips van Elke hem meteen op het juiste spoor zetten: “Als student zonder ervaring heb je geen idee hoe je moet beginnen. Dankzij Elke had ik een plan van aanpak en wist ik: als je hard werkt, dan loont dat ook. Dat was voor mij een leerrijke ervaring. Zowel Elke als de andere Randstad-consultants zijn ontzettend behulpzaam. Al na een paar weken hadden ze werk voor me. En zo was ik meteen goed vertrokken.”

quote icon

“We zien zo vaak teleurgestelde studenten van vijftien jaar. Ze zijn ontzettend gemotiveerd om te werken, maar die eerste kans krijgen, is niet zo evident. Die drempel willen we voor hen verlagen.” - Elke - consultant Randstad Dendermonde

Brecht en Charbel zijn nu allebei volop aan de slag naast hun studies, zowel tijdens het weekend als in de schoolvakanties. “Als we wíllen werken, dan krijgen we werk – vaak zelfs binnen de week.”

studenten2
studenten2

aangeleerde skills meteen benutten

Elke houdt er altijd rekening mee dat de studentenjobs zoveel mogelijk aansluiten bij de opleiding en persoonlijkheid van een kandidaat. “Ik kijk naar het totaalpakket: welke skills heeft iemand, die van pas komen? Waar zou die persoon zich goed voelen? Vervolgens ga ik op zoek naar een job die daar zo nauw mogelijk bij aansluit.”

“Klopt”, beamen Brecht en Charbel. “We doen nu allebei jobs die met onze studies te maken hebben.”

De filosofie van Elke? Wanneer studenten tijdens hun studies iets nieuws aanleren, moeten ze die kennis zo snel mogelijk ook in hun studentenjob benutten, al zitten ze nog maar in het eerste jaar. “Brecht doet nu bijvoorbeeld vooral montage”, verduidelijkt Elke, “maar als hij binnenkort technisch tekenen beheerst, kan hij dat evengoed een maand doen in de vakantie. Hetzelfde geldt voor Charbel, voor het elektrische luik.”

ervaring op je cv

De ervaring die Brecht en Charbel nu opdoen, vormt volgens Elke een grote meerwaarde voor hun cv. “We willen dat die twee jongens die nu voor ons als jobstudent werken, ons over vijf jaar komen opzoeken. En dat ze dan in een job zitten waarin ze een meerwaarde vormen en die ze graag doen.”

Geen extreme wens, want de twee springen nu al geregeld het Randstad-kantoor binnen. – “Het Randstad-kantoor ligt op weg naar school, en dan hebben ze ons gezicht nog eens gezien!”. Maar evengoed komen ze advies vragen of een probleem melden.

quote icon

“Het is een geruststelling dat we altijd bij Randstad mogen aankloppen als we ergens mee zitten, want als je met een probleem rechtstreeks naar je baas moet gaan, dan reageert die misschien verveeld. Randstad is voor ons als een soort ‘ouder’ voor het werk, die problemen oplost als het nodig is.” - Brecht (18 jaar) – jobstudent Randstad Dendermonde

Elke: “Werk vinden is veel makkelijker dan goed werk vinden. En een student die ongelukkig is op de werkvloer, is voor ons uit den boze. Dan zoeken we een oplossing. Want het resultaat telt: dat onze studenten graag gaan werken en dat ze een job doen waaraan ze later iets hebben.”

Of Brecht en Charbel Randstad zouden aanraden bij andere studenten? “Sowieso. Verveel je je in de vakantie? Spring binnen bij Randstad en binnen de kortste keren ben je aan de slag.”

toptips voor topstudenten

1 toon je inzet

Laat tijdens je sollicitatie zien dat je enthousiast en gemotiveerd bent. Veel kans dat je sneller aan de slag raakt. Laat je niet meteen ontmoedigen door een eerste job die misschien nog niet helemaal is wat je had verwacht. Wie zijn best doet, krijgt goede referenties. Hét ticket naar een job die wel meer jouw ding is.

2 informeer je voldoende

Informeer je voldoende. Zit je met een probleem of vraag? Studenten die via Randstad aan het werk zijn kunnen terecht bij hun consultant. Zij zijn experts in werk en kunnen heel wat tips geven om zodat jij jouw studentenjob tot een goed einde brengt

3 benut je vaardigheden

Ben je een kei in de keuken, een genie met grafieken of een wonder met woorden? Laat het je Randstad-consultant weten. Zo help je hen een job voor je te vinden waarin je die kwaliteiten ten volle benut.