cv-geel
cv-geel

Is jouw cv klaar? Check nog volgende tips & tricks.

 1. Lengte: 1,5 tot 2 pagina’s is het absolute maximum

   
 2. Zorg voor structuur in je cv, zet de info in rubrieken. Werk met tussentitels, opsommingstekens en voldoende witruimte. 

   
 3. Schrijf helder. Vermijd de woorden ‘men’ en ‘worden’. Gebruik enkel actieve zinnen, en korte, dynamische omschrijvingen. Bijvoorbeeld ‘ik werkte als…’ en niet ‘ik werd tewerkgesteld als…’ Verval niet in jargon en vermijd afkortingen.

   
 4. Pas je cv regelmatig aan, bijvoorbeeld als je een nieuwe cursus gevolgd hebt. Pas je cv sowieso bij elke sollicitatie aan. Met je cv moet je er de werkgever van overtuigen dat je de perfecte match bent. Dat kan je alleen maar doen door een cv te maken op maat van de vacature.

   
 5. Hoe? Benadruk je belangrijkste troef voor de job. Orden de rubrieken van je cv op zo’n manier dat je belangrijkste troef voor de job waarnaar je solliciteert in het oog springt. Legt de vacature de nadruk op een diploma en beschik je over dit diploma? Zet de rubriek studies dan als eerste onder je contactgegevens. Heb je niet het juiste diploma, maar wel werkervaring in een gelijkaardige job? Plaats dan onder je contactgegevens eerst je werkervaring. Schrap wat overbodig is. Zaken die niet relevant zijn voor de job verkleinen je match. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een job waarin cijfers niet belangrijk zijn, schrap dan bij de rubriek ‘Vaardigheden’ dat je goed bent met cijfers. Voeg toe wat nodig is. Vermeldt de vacature dat je flexibel en stressbestendig moet zijn en ben je dat ook? Voeg deze vaardigheden dan zeker toe!

   
 6. Spreek duidelijke taal, beknopt en relevant. Maak er geen roman van.

   
 7. Lieg nooit in je cv. Alle informatie in je cv moet correct zijn. Een potentiële werkgever zal je cv als basis nemen voor een gesprek en kan er in het gesprek op terugkomen (talenkennis checken, info over je thesis, …).

   
 8. Let op voor schrijffouten. Schrijffouten kunnen niet. Zeker niet in je cv. Laat desnoods een tweede persoon eens doorheen je cv gaan en je feedback geven.

   
 9. Zorg dat je cv makkelijk leesbaar is. Veel werkgevers scannen een cv, nemen het in eerste instantie dus diagonaal door. Zorg dus dat je geen 20 verschillende kleuren gebruikt noch 5 verschillende lettertypes en –groottes.

   
 10. Wees uniek. Maak het verschil tussen jou en de andere kandidaat. Benadruk zaken die je onderscheiden van de rest, bijvoorbeeld als je een organisatie hebt opgestart of een evenement georganiseerd hebt voor je jeugdclub.