098.jpg
098.jpg

Het is zover: je mag op sollicitatiegesprek. Vaak gaat het gepaard met een intelligentie-, een vaardigheids- en/of een persoonlijkheidstest. Geen reden tot paniek! Wij geven je enkele tips ….

bereid je grondig voor

Probeer meer te weten te komen over het bedrijf waar je solliciteert en de sector waarin

het actief is. Ga naar hun website, lees een brochure, bekijk welke producten en diensten ze aanbieden.aan de praat

  • voer geen monoloog: vertel wat je te zeggen hebt, niet minder, niet meer.
  • aarzel niet om zelf ook vragen te stellen, over een vraag of de sollicitatieprocedure.
  • een kort voorbeeld is vaak sterker dan een lang verhaal. Haal gerust je eerdere ervaringen aan.
  • let op hoe je het zegt: Het trillen van je stem, de knopen in je zinnen, het afgeratelde verhaal. Wees op je hoede. Praat langzaam en duidelijk en met klare stem. 
quote icon

Zelfzekerheid straal je ook uit in de manier waarop je een gesprek voert. Durf een stilte in te lassen. Orden je gedachten alvorens te antwoorden.

je houding

Van zodra je contactpersoon je ziet, vormt die zich een eerste indruk, die al of niet bevestigd zal worden tijdens het eigenlijke gesprek.

Zorg dus voor een geslaagde entree. Een slappe, klamme handdruk is uit den boze, al voel je je nog zo klein. Overdrijf echter ook niet in de andere richting. Druk je gesprekspartner zelfzeker de hand en kijk hem in de ogen.

Zweterige handjes kun je voorkomen door je handen onder koud stromend water te stoppen kort voor je aan het interview begint.dresscode

Je hoeft heus geen pronkerig kostuum of mantelpakje aan. Probeer uit te vissen wat de gangbare manier van kleden in het bedrijf van je keuze is. Zorg in elk geval dat je je goed voelt in wat je aantrekt: een sollicitatiegesprek kan immers wel eventjes duren.let op je lichaamstaal

  • Ga niet leunen als je rechtstaat en zak niet door als je gaat zitten. Recht je rug, zonder harkerig te worden.
  • Hou zoveel mogelijk oogcontact met de persoon die tegenover je zit, maar ga niet zitten staren. Door je hoofd tijdens het luisteren wat schuin te houden, geef je aan dat je geïnteresseerd aan het volgen bent.
  • Maak gerust gebaren met je handen om je betoog kracht bij te zetten, maar zorg dat het niet storend gaat werken.
  • Vermijd prutsen en frunniken, wiebel niet met je stoel en tik niet voortdurend met je voet tegen de grond.
  • Toon je enthousiast en boordevol energie! 

Om te weten hoe je overkomt in een sollicitatiegesprek is het interessant om jezelf op voorhand eens in de spiegel te bekijken of op video op te nemen, terwijl je telefoneert bijvoorbeeld.sluit je gesprek af

Vraag de rekruteerder naar zijn indrukken van jou als kandidaat en peil naar de mogelijk volgende stappen in de selectieprocedure. Op die manier bevestig je je interesse voor die specifieke functie en dat specifieke bedrijf, en bewijs je je eens te meer als een ondernemende persoonlijkheid. Wees wel niet te opdringerig. Blijft de feedback vaag of onvolledig dan kan je kort na die eerste ontmoeting opnieuw contact opnemen.